Sık Sorulan Sorular
1. Amerikan Kültürü ve Edebiyatı Bölümü'nde (AKE) okumak istiyorum. Giriş için temel şartlar nelerdir?
AKE'de okumak için ÖSYM'nin düzenlediği YKS sınavlarına girip gerekli tercih formlarını doldurmanız ve gerekli sıralamaya girmeniz gerekmektedir. Yabancı dil sınavına İngilizceden girmek zorunludur. Merkezi sistem ile yapılan yerleştirme sonucunda almış olduğunuz puan yeterli gelirse AKE'ye yerleştirmeniz ÖSYM tarafından yapılacaktır. Daha ayrıntılı bilgi için //www.osym.gov.tradresini ziyaret ediniz.
2. AKE'ye girmek için YKS'den kaç puan almak gerekiyor? AKE taban puanı bu yıl artacak mı?
AKE'ye girmek için “gerekli” olan puan o yıl YKS sınavlarına giren öğrencilerin tercihleri sonucu oluşan bir durumdur. Başka bir deyişle bölümümüzün puan ile ilgili bir belirlemesi söz konusu değildir. YKS sınavına yönelik talep genelde arttığı için bölümlerin taban puanları da artmaktadır. Buna karşın taban puanların AKE bölümü ile hiçbir ilgisi yoktur. Bu konulardaki daha fazla bilgi için okullarda görev yapan rehberlik uzmanlarına danışmanızı öneririz. Ancak bölümümüze kabul edilen öğrencilerin son üç yılda aldığı tavan ve taban puanlar şu şekildedir:
2015 Taban Puanı: 413,73853 Tavan Puanı: 465,17072
2016 Taban Puanı: 431,60255 Tavan Puanı: 478,00460
2017 Taban Puanı: 435,08644 Tavan Puanı: 474,20628
2018 Taban Puanı: 419,73481 Tavan Puanı: 453,17661
2019 Taban Puanı: 423,86995
2020 Taban Puanı:
2021 Taban Puanı: 429,05024
3.Yaptığım tercih sonucu HÜ-AKE'ye yerleştirmem yapıldı. Şimdi ne yapmam gerekiyor?
Adresinize gönderilecek olan yerleştirme sonuç belgesinde yerleştirmenizin yapıldığı bilgisinin yanında Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'nin öğrenci kayıt gün yer ve saatleri bildirilecektir. Gerekli evrakların da bildirileceği bu metne dikkatle ve aynen uymanız gerekmektedir. Öğrenci kayıtlarıyla Öğrenci İşleri Daire Başkanlığıilgilenmektedir. AKE Bölümü'nün öğrenci kayıtları ile ilgili bilgisi bulunmamaktadır. Bu konudaki sorularınız için bu birim ile bağlantı kurunuz.
Söz konusu bilgiler doğrultusunda kayıt işleminizi gerçekleştirirken hem üniversite hem de AKE Bölümünün tanıtımı ile ilgili bir masa ve burada görevli kişiler olduğunu göreceksiniz. Size “hoş geldiniz” demeye ek olarak bölüm ile ilgili sorularınızı da memnuniyetle cevaplayacaklardır.
Öğretim dili İngilizce'dir.
Kayıt işleminin ardından zorunlu 1 yıl yabancı dil hazırlık eğitimi ile ilgili aşama söz konusu olacaktır. Hazırlık eğitimi, dil düzeyi AKE I. sınıfta verilmeye başlanan derslerdeki İngilizce düzeyi için yeterli olmayan öğrencilerimiz için gerekli bir eğitimdir. Bu aşamada girilmesi gereken ve genelde “Hazırlık Atlama Sınavı” adıyla bilinen ve gerçek adı “Hazırlık Yeterlik Sınavı” olan bu sınav sonucunda doğrudan AKE Bölümüne geçmeniz ya da Yabancı Diller Yüksekokulu bünyesinde belli bir süre dil eğitimi görmeniz gerekmektedir.
Bu programa kayıt yaptıran ve yabancı dil hazırlık sınıfına devam etmesine rağmen hazırlık sınıfını iki yıl içinde başarıyla tamamlayamayan öğrencilerin programdan ilişiği kesilir. Hazırlık sınıfında başarısız olarak programdan ilişiği kesilen öğrenciler, varsa kendi yükseköğretim kurumlarında öğretim dili Türkçe olan eşdeğer bir programa kayıt yaptırabilirler. Ancak bu öğrenciler, talep etmeleri durumunda Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı tarafından bir defaya mahsus olmak üzere kayıt yaptırdığı yıl itibarıyla, öğrencinin YKS puanlarından ilgili olan puanı, yerleştirileceği programa kayıt yaptırmak için aranan taban puanından düşük olmaması şartıyla öğretim dili Türkçe olan programlardan birine merkezî olarak yerleştirilebilirler.
Yeterlik Sınavını geçerek hazırlık eğitiminden muaf olmanız durumunda adınız AKE Bölümü'ne I. Sınıf öğrencisi olarak bildirilecektir. Sınavda başarısız olmanız durumunda bütün ilgili işlemleriniz YDYO tarafından yürütülecektir. Sınavda başarılı olmanız durumunda AKE Bölümü sizi bir şubeye yerleştirecek (01 veya 02 şubesi) ve sizinle AKE'deki öğrenim süreniz boyunca ilgilenecek bir danışman belirleyecektir. Ayrıca bölümdeki ilk döneminizde okuyacağınız derslerin bilgisayar ortamında programınıza ekleneceği belirli bir tarih bulunmaktadır. Bu noktada AKE Bölümü ile bağlantıya geçerek şubeniz, danışmanınız ve program yapma yer ve tarihiniz hakkında bilgi alınız.
ÖNEMLİ NOT: Ders kayıt tarihleri Üniversite Akademik Takvimi’nde belirtilir. Bu tarihlerde öğrencilerin bölümle ve danışman hocalarıyla iletişime geçmeleri gerekmektedir. Danışmanınız ile tanışacağınız ve size bölüm ile ilgili ders alma, not ve sınav sistemi, yönetmelik bilgileri, devam zorunluluğu, yan dal ve çift anadal uygulamaları gibi çok önemli bazı bilgilerin verileceği bu toplantıya zamanında gelmeniz zorunludur. Toplantı duyuruları bölüm web sayfamızdan takip edilebilir.
4. İngilizce düzeyime güvenmiyorum ve bu nedenle hazırlık eğitimi almak istiyorum. Yeterlik Sınavına girmesem olur mu?
Yeterlik Sınavı sizin dil düzeyinizi ölçen temel bir sınavdır ve bu konuda kendi yorumunuza değil sınava güvenmeniz ve sonucuna uymanız gerekmektedir. Ayrıca bu sınav sonuçları hazırlık eğitimi alacak öğrencilerin kendi aralarında düzey farklılıklarını belirlemek amacıyla da kullanılmaktadır. Bu nedenle bu sınava girmeniz ve dil düzeyinizi ölçtürmeniz gereklidir. Dil düzeyinizin yeterli olup olmadığına üniversitemizin sistemi karar verecektir.
5. AKE'ye yerleştirmem yapıldı ama bazı nedenlerle kaydımı 1 yıl dondurmak istiyorum. Ne yapmalıyım?
Diğer tüm kayıt ile ilgili işlemlerde de olduğu gibi bu konu ile ilgili olarak Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı ile görüşmeniz gerekmektedir. Bu birime kayıt dondurma gerekçeniz ile bir dilekçe yazarak başvurmanız gerekmektedir.
6. Başka bir üniversiteden/bölümden HÜ-AKE'ye yatay geçiş yapmak istiyorum. Ne yapmam gerekiyor?
Yatay geçiş ile ilgili olarak Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı'na belirtilen tarihlerde dilekçe ile başvuruda bulunmanız gerekmektedir. Başvurular bölümümüze yönlendirilmekte ve bölüm akademik kurulu toplantısı ile değerlendirilerek sonuçlandırılmaktadır. Yatay geçiş genelde II. sınıfa 2, III. sınıfa 2 olmak üzere sınırlı kontenjan ile yapılmaktadır. Başvuruda bulunan adayların dil tabanlı bir bölümde okuyor olması (YDS sınav sonucu ile yerleştirilmiş olması) gerekmektedir. Not ortalamasına ek olarak, başvuruda bulunan adayın okumakta olduğu bölüme yerleştirildiği yıl bu bölümün taban puanı ile HÜ-AKE'nin aynı yılki taban puanı arasında sınırlı bir fark olması değerlendirmede göz önünde bulundurulan temel koşullardan biridir. AKE Bölümü yatay geçiş başvurusunda bulunan adayların performansını uygun bulmayarak başvurularını kabul etmeme hakkına sahiptir. Yatay geçiş için kontenjan bulunması, AKE Bölümünün bu kontenjan sayısı kadar başvuruyu kabul edeceği anlamına gelmez.
7. AKE Bölümünde okuyan öğrencilerin Eğitim Sertifikası alma imkanı var mıdır? Bölüm mezunları İngilizce öğretmenliği yapabiliyorlar mı?
Eğitim Sertifikası programı Eğitim Fakültesi tarafından düzenlenen ve ücretli bir kurs programı sonucu verilen bir belgedir. AKE öğrencileri bu programa II. Sınıfı bitirdikten sonra katılabilmektedirler. Kurs, AKE ders saatleri dışında ve genelde akşam saatlerinde düzenlendiği için ders saati çakışması gibi bir sorun bulunmamaktadır. Kurs sonucu sertifika alan öğrencilerimiz Milli Eğitim Bakanlığı tarafından İngilizce öğretmeni olarak atanabilmektedirler. Ayrıntılı bilgi için Eğitim Fakültesi ile görüşünüz.
8. AKE Bölümü mezunları ne tür işler yapmaktadırlar? Hangi tür iş kollarında ve ne konumlarda bulunmaktadırlar?
Bölümümüz büyük olasılıkla Türkiye'deki dil tabanlı öğrenci kabul eden bölümler içinde en köklü ve kapsamlı mezunlarla iletişim örgütlenmesi (Alumni) içindedir. Ayrıca tüm okuyan ve mezun öğrencilerimiz ile birlikte bölüm öğretim elemanları da ortaklaşa bir elektronik posta listesi üyesi olup şu anda 450 kişi bir arada iletişim içindedirler.
Bu iletişimin sonucu olarak bölümümüzce çeşitli aralıklarla mezunlarımıza yönelik kapsamlı bir “AKE Mezunlar Kariyer Anketi” düzenlenmekte ve mezunlarımızdan profesyonel hayat içindeki konumları yönünde bilgi alınmaktadır. Bu bilgiler ışığında her yıl en az bir kez AKE Kariyer günü yapılıp, okumakta olan öğrencilerimize mezunlarımızın durumları (iş kolu, konum, gelir düzeyi ve önerileri vb) hakkında bilgi sunulmaktadır. Bu anketin sonuçlarını web sayfamızdan öğrenebilirsiniz.
9. AKE'de ikinci yabancı dil olanağı var mıdır?
Bölümümüz ögrencileri Almanca, Fransizca, Rusça, Japonca, Italyanca, Ispanyolca dillerinden seçim yaparak ikinci bir yabanci dili ögrenebilmektedirler. Yakin gelecekte bu dillere yenileri de eklenecektir.
10. Bölümde kısmi zamanlı çalışma olanağı var mıdır?
Şu anda bölümümüzde öğrenciler için çalışma olanağı bulunmamaktadır.
11. AKE programında zorunlu staj var mıdır?
Bölümümüzde zorunlu staj bulunmamaktadır.
12. AKE’de okurken gönüllü staj yapabilir miyim?
Öğrenciler derse devam zorunluluğunu aksatmayacak şekilde bir kurumda staj yapabilir. Hacettepe Üniversitesi Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı, öğrencinin gönüllü staj süresince İş Kazası ve Meslek Hastalığı sigorta işlemlerinin yapılmasından ve sigorta prim giderlerinin karşılanmasından sorumludur. Sigorta sürecini başlatmak için öğrencinin bölüm staj koordinatörüne dilekçe ve gerekli belgelerle, staj başlangıcından en az 30 gün önce başvurması gerekmektedir. Gerekli belgelere //www.sksdb.hacettepe.edu.tr/bidbnew/post.php?id=7&title=stajyer-ogrenci adresinden erişilebilir.
Bunun dışında Erasmus + değişim programına staj hareketliliğine başvurup hibe kazanan öğrenciler staj yapabilir. Staj hareketliliğinde (eğitim hareketliliğinde olduğu gibi) anlaşmalı kurumlar bulunmamaktadır. Erasmus koordinatörünün iş tanımı ve çalışma koşullarını gözeterek verdiği onay doğrultusunda öğrenci kendi belirlediği ülkede ve kurumda stajını tamamlar. İngilizce iletişim becerisini geliştirebilmesi ve kurumsal disiplin kazanabilmesi için öğrencilerimizi kültür, eğitim, basın-yayın ve turizm gibi sektörlere yönlendiririz. Öğrencilerimizin staj hareketliliğinden yaz döneminde yararlanmasını öneririz. Başvuru takvimi ve staj hareketliliği hakkında daha ayrıntılı bilgi için //www.abofisi.hacettepe.edu.tr/ sayfasını ziyaret ediniz.
13. Üniversite tarafından sağlanan burs ve yurt imkanları var mıdır?
Bu programa yerleşen adaylardan ilgili yükseköğretim kurumu tarafından aranan şartları sağlayanlara, yükseköğretim kurumunun vakfı / anlaşmalı olduğu kurum tarafından burs, yurt, ücretsiz yemek, kısmi zamanlı çalışma vb. imkânlar sağlanmaktadır. Söz konusu imkanlara ilişkin ayrıntılı bilgi yükseköğretim kurumunun internet sayfasından edinilebilecektir.